Zwermen is de natuurlijke manier waarop een bijenvolk zich opsplitst in meerdere volken. Een bijenvolk zal rond de maanden mei/juni gaan zwermen. Dit gebeurt wanneer een woning voor een bijenvolk te klein wordt.

Er wordt een nieuwe koningin gemaakt. De oude koningin legt een bevrucht eitje in een kokervormige cel. Deze cel wordt de koninginnecel genoemd. Deze cellen zijn verticaal opgesteld en worden ook wel koninginnedoppen, zwermcellen of moerdoppen genoemd. De larve wordt gevoed met koninginnengelei, een speciale brei waardoor de larve uitgroeit tot een echte koningin. De geboorte is na 12 dagen.

Een paar uur voor de geboorte vertrekt de oude koningin. Zij neemt de helft van het volk mee. Dit heet de voorzwerm. Als er meerdere koninginnen geboren worden verlaten ook zij met een groep bijen de kast, deze worden nazwermen genoemd. Als de overgebleven groep bijen te klein wordt, stopt het zwermen. Er blijft 1 koningin over, de overigen worden gedood.

Een zwerm is een afsplitsing van een deel van het moedervolk waarbij een nieuw bijenvolk ontstaat. Dit proces wordt sociale voortplanting genoemd. De eigenlijke afsplitsing, het afkomen van de zwerm, is een.. zal een nieuw onderkomen zoeken. Dit onderkomen zal gevonden worden door één van de verkenners. De overige bijen klonteren, in afwachting daarvan, samen op een tijdelijke plek tot een tros. Het zoeken van een nieuw onderkomen kan enkele dagen duren. Voordat een zwerm vertrekt zuigen alle bijen zich helemaal vol met honing en wordt er stuifmeel meegenomen, als voedselvoorraad voor de komende dagen en om het nieuwe nest op te starten.

Hier zie je de zwerm die uit onze kast is gekomen en op het bloemenperkje is neergestreken

De zwerm in de boom

De zwerm op het grasveld van het parkeertrrein

De zwerm is later op de middag bij de buurman in de bosjes gaan zitten. De koningin was op het parkeerterrein achter gebleven, die direct door de imker in een klein zes raams kastje is gezet. Als je het kleine bijen kastjes met daarin de koningin onder het bosje bij de zwerm zet lopen de bijen er zo in. Aan het einde van de middag is het volk meegenomen door de imker.

Nadat de zwerm was gevangen heeft de imker de bijenkast op het dak nog verder geïnspecteerd. Vier volle honingen ramen en een extra broedkamer met wat meer ruimte. Zoals je ziet zijn er nog flink wat bijen over.

De bijen zijn gaan zwermen, best indrukwekkend!
Getagd op: