Met het prachtige voorjaar achter de rug verheugen we ons op de eerste honing oogst. Wanneer kan je honing oogsten?

Beginnende imkers willen dolgraag hun eerste honing oogsten, maar zien dan de vele onverzegelde raten en denken dan aan de woorden van hun bijenteeltleraar: “de honing moet eerst verzegeld worden of moet tenminste voor tweederde verzegeld zijn”.  Maar meestal heeft de leraar ook de term “gemiddeld over alle raten samen” of “bij onverzegelde honing moet je de stootproef uitvoeren”. 

Goed….. in het corona-tijdperk zijn er ook beginnende imkers zonder praktijkles. En daar sta je dan te turen naar je onverzegelde ramen met honing. Meestal is er niets aan de hand en is de honing uitstekend van kwaliteit. Na drie dagen regen – dat wil zeggen geen verse nectar – is de honing, die boven het broednest wordt opgeslagen voldoende ingedampt. Overigens doen die regenachtige dagen de honing geen goed. Vaak is het waterpercentage dan aan de hoge kant. Onverzegelde honing is hygroscopisch en neemt makkelijk geuren en vocht op. Check bij het honing afnemen altijd of er nog zo’n vier kilo honing (twee volle kantramen) aanwezig zijn in de broedkamer, zo niet: geef ze dan 4 of 5 liter inverstsuiker om de reserves te herstellen. Want in augustus moeten de langlevende winterbijen gevormd worden, de larven vragen veel voer. De honingvoorraad bouwen ze namelijk vooral op als eigen reserve voedselbron!

En dan is het weer tijd voor de oogst van 2022
Getagd op: