Op 17 mei hebben we een na controle gedaan naar aanleiding van de zwerm van begin mei. Op basis van de foto’s van de zwerm hadden we verwacht dat er minder bjien zouden zijn, maar dat bleek mee te vallen. Momenteel zit er geen open broed meer in beide broedbakken; om de huidige status (17-05-2022) te checken is er een raam open broed (in alle stadia) meegenomen van een andere lokatie en deze in de bovenste broedbak gehangen. Bij de volgende controle zien we of er een nieuwe koningin in het volk aanwezig is. Als er doppen (redcellen) op het ingehangen raam zitten weten we dat het volk moerloos is en dat er een nieuwe moer in de maak is. De volgende controle spoedig plaatsvinden. Het raam met open broed is in de bovenste broedbak geplaatst 2e of 3e van rechts als je voor de kast staat. Als er redcellen zijn gemaakt weten we dat er geen koningin aanwezig is en dat het volk in principe moerloos is. Als er redcellen zijn laten we de mooiste zitten en halen de overige weg bij dit volk. Zo voorkomen we dat ze opnieuw de vlucht nemen als er meerdere koninginnen uit komen. Bij een klein volk zal dit niet zo snel gebeuren en worden de overige koninginnen in dop afgestoken.

Eerste controle na de zwerm van begin mei
Getagd op: