Op woensdag 28 juli is de imker langs geweest voor de zomer inspectie. De bijen hebben het de afgelopen periode heel erg goed gedaan. Door de bloei van de linde bomen https://nl.wikipedia.org/wiki/Linde_(geslacht) hebben de bijen in korte tijd een forse hoeveelheid honig kunnen opslaan. De imker heeft een kleine hoeveelheid honingraten meegenomen om te kunnen oogsten. We oogsten niet alle door de bijen verzamelde honing omdat we willen dat ze een stevige voorraad hebben voor de winter.

Hoeveel honing gaan we oogsten?

Als je uitgaat van een honingkamer formaat spaarkast dan komt uit een volledig gesloten raam op 1,2 ├á 1,3 kilo honing. 1 dm2 oppervlakte gevuld aan beide kanten brengt ongeveer 0,31 kilo op. Een honingkamerraam heeft 4,15 dm2 oppervlakte aan een kant en daarmee kom je op die 1,3 kilo per raam. Alle tien de ramen verzegeld betekend 13 kilo uit een honingkamer.

Wanneer is de honing goed?

Als regel kun je stellen dat alle verzegelde honing goed is. Als niet alles verzegeld is, dan moet zeker 2/3 van de raat verzegeld zijn voor je mag slingeren. Honing die verzegeld is noemt men rijp. De bijen hebben de nectar zover ingedikt dat die geschikt is om langere tijd te bewaren. De bewaartijd is afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de honing. Die mag niet meer dan 20% vocht bevatten anders gaat de honing gisten. Volgens de warenwet moet honing dus minder dat 20% vocht bevatten wil die twee jaar houdbaar zijn. De hoeveelheid vocht in de honing wordt gemeten met een refractometer. Dat is een apparaat waar je een beetje honing op kunt leggen en dan houd je hem in het licht. Door een kijkgat kun je de percentages uitlezen.

Slingeren van de raten

  1. Ontzegelen van de ramen. Dit gebeurt met een ontzegelvork, of een ontzegelmes.
  2. Ramen plaatsen in de slinger en draaien.
  3. De “leeg” geslingerde honingramen teruggeven of opslaan.
  4. De slingerhoning aftappen, zeven, en klaren.
  5. De honing in een aftapvat doen, en van daaruit (eventueel met behulp van een vathelling) de honingpotjes vullen.

Zomer inspectie imker en………honing oogst!
Getagd op: