Inwinteren is meer dan alleen bijvoeren.

Inwinteren is het voorbereiden van een bijenvolk op de winter. Inwinteren omvat alle handelingen die nodig zijn om een bijenvolk klaar te maken voor de winterzit. Voor elk bijenvolk stel je de volgende vragen:

  1. Heeft het bijenvolk een vitale koningin?
  2. Is de grootte van het bijenvolk in overeenstemming met de bijenkast?
  3. Is de varroabesmetting onder de schadedrempel?
  4. Heeft het volk voldoende voer om de winter door te komen?
  5. Is de vliegopening klein genoeg zodat muizen het volk niet kunnen binnendringen?

Heeft het bijenvolk een vitale koningin?

Alle volken die je gaat inwinteren moeten een jonge vitale koningin hebben. Volken met een jonge vitale koningin hebben meer kans om de winter te overleven.

Is de grootte van het bijenvolk in overeenstemming met de bijenkast?

Pas de kastruimte aan de grootte van het bijenvolk. Een bijenvolk dat te krap zit is er onvoldoende ruimte voor de wintervoorraad. breid het bijenvolk dan uit door een honingkamer met geslingerde raten onder te zetten. Als klein bijenvolk te groot behuisd is, bestaat de kans dat onbezette raten beschimmelen. Omdat het broednest kleiner wordt verklein je aan het eind van het jaar de bijenkast. Raten die vrijkomen gaan in de stoomwassmelter. Wil je raten bewaren voor het nieuwe seizoen? Bescherm ze dan goed tegen wasmotten. Klik hier voor tips over wasmotten bestrijden

Is de varroabesmetting onder de schadedrempel?

Als het aantal mijten in je bijenvolk boven de schadedrempel komt, voer dan een varroabestrijding uit. Het is naïef te denken dat het onthouden varroabestrijding tot varroaresistentie leidt. Bovendien is het onrealistisch dat je vooruitgang boekt met slechts een paar bijenvolken. Niet behandelen tegen varroa leidt tot een langzame dood van bijenvolken. Varroamijten uit ingestorte bijenvolken overspoelen de omgeving en bedreigen bijenvolken van andere imkers. Klik hier voor een overzicht van alle middelen voor varroabestrijding

Is de vliegspleet klein genoeg zodat muizen het volk niet kunnen binnendringen?

Als je de vliegspleet niet kan verkleinen, plaats dan een muizenrooster. Muizen kunnen enorm veel schade aanrichten in een bijenvolk. Muizen kunnen goed klimmen en springen! Ook kasten die op een standaard staan zijn niet veilig.

Wat is dat dan “inwinteren” ?
Getagd op: