De imkers zijn vandaag, 18 januari 2022 langs geweest bij de bijenkast in Almere. De bijenkast is gesublimeerd met oxaalzuur, wat een biologisch middel is wat ook terug te vinden is in onder andere rabarber. We gebruiken het oxaalzuur om de varoamijt te bestrijden. Dit is een parasiet die een belangrijk gedeelte van de bijen sterfte veroorzaakt. De mijten gaan dood van het oxaalzuur maar de bijen hebben hier geen last van. De imkers van de Bijzaak dragen zelf gezichtsmaskers om te voorkomen dat ze het zuur inademen. Bijen hebben dit probleem niet want die hebben geen longen! Het sublimeren gaat door de opening van de bijenkast heen. De imkers hebben de kasten niet open gemaakt omdat het daarvoor op dit moment te koud is. Maar we kunnen er van uit gaan dat als ze goed de winter in zijn gegaan, ze nu lekker op een bol bij elkaar zitten om zich warm te houden. Voor extra isolatie hebben wij een soort kussen in de voerbak van de kast gelegd zodat ze het warm genoeg zullen hebben.

De varroa mijtziekte (varroatose) bij bijen wordt veroorzaakt door de ectoparasiet Varroa destructor. Deze exotische parasiet is een grote bedreiging voor de Europese honingbij. Er is consensus over de multifactoriƫle oorzaak van de bijensterfte, maar de aanwezigheid van deze mijt in alle bijenvolken zorgt voor een enorme druk op de gezondheid van bijenvolken. Daarom bestrijden vele imkers deze mijt met diverse methoden. Bij de BD imkers wordt vaak geen bestrijding toegepast en wil men de natuur bepalend zijn of een volk overleeft of niet. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de Europese honingbij op den duur zichzelf kan beschermen tegen deze parasiet als je de natuur zijn gang laat gaan.

Varroa bestrijding
Getagd op: